Відкрий секрети форми для випічки Gugelhupt
ФОРМУ ДЛЯ ПАСКИ І КЕКСИ - BUNDT CAKE - GUGELHUPT
Трохи історії та різних назв
Bundt cake – кругла ребриста форма з отвором, в якій випікається солодка випічка у формі кільця, що нагадує класичні форми пудингу, а отвір робить тісто більш рівномірно приготованим.
Це американська назва форми, де вона дуже улюблена і популярна, а назва «Bundt cake» форма придбала від американського виробника форм в 50х роках 20 століття. Але ця форма не американський винахід, а нащадок австрійської форми Gugelhupf, звідки був завезений в Америку емігрантами.
Найніжніші кекси Gugelhupf у формі кільця - традиційна австрійська випічка, відома у всьому світі. Їх також назва походить від форми, в якій вони випікаються.
Gugelhupf – південно-німецько-австрійсько-швейцарський назва форми. Цей варіант з'являється в австрійських кулінарних книгах з 18-го століття, але походження форми має набагато ранні згадки.
Також ця форма популярна в інших країнах світу, де має свої назви, наприклад, у Франції – Savarin або Baba au rhum, у Польщі – Babka або Паска, в Словенії – Reindling.
Таким чином, форми Bundt cake і Gugelhupf – майже близнюки, які відрізняються віком, і якщо американський варіант форми має безліч різновидів, і вражають уяву своїми варіаціями, то австрійська форма більш традиційна.
Що стосується самої випічки в цій формі, то вона не пов'язана ні з одним рецептом, мова йде виключно про форму – рифлена поверхня і центральна трубка, з-за якої більша кількість тіста стосується поверхні форми, і це дає швидке і рівномірний розподіл тепла під час приготування.
Про форми
Ці форми виготовляються з різних матеріалів - металеві, скляні, силіконові і, звичайно, традиційні - керамічні. Керамічні форми більш дорогі, вони продовжують час випічки, відрізняються своїм елегантним зовнішнім виглядом і в принципі незруйновними, якщо їх любити, пестити і леліяти.
Кераміка має дуже низьку теплопровідність, що робить її абсолютно непридатною для використання на варильних панелях. Зате вона не входить у реакції ні з якою їжею, не пригорає і легко миється. Формами з кераміці немає рівних для приготування страв у духових шафах і мікрохвильових печах.
Звичайно ж, кераміка - це класична форма, яка гарантує нам правильні умови для випічки. Керамічні форми, завдяки матеріалу, що використовується для їх виготовлення, а також відповідає товщині, прекрасно підтримують температуру і дозволяють рівномірно розподіляти її. Завдяки цьому ми можемо спекти без великої проблеми випічку, яка буде характеризуватися пухнастою і відповідним ступенем вологості, і в той же час вона буде правильно запікатися. Керамічні форми характеризуються не тільки зручністю використання, але і хорошою міцністю при високих температурах.
Форми для випічки і запікання Болеславской кераміки зроблені з натуральної білої глини, покритою глазур'ю. Кераміка проходить два циклу випалу при t 1250⁰с, є вогнетривкої, славиться своєю жароміцністю і універсальністю. Недарма її називають кам'яною – stoneware. Така кераміка добре зберігає тепло, а також відмінно розподіляє тепло при приготуванні їжі в формах для випічки і запікання. Крім цього, форми розписуються вручну - пензлем та традиційним методом тиснення, що робить ці форми особливими і унікальними.
Про рецептах
Дійсно, сьогодні немає єдиного рецепту. Вони можуть бути найрізноманітніші - від солодкої випічки з бісквіта або дріжджового тіста, горіхові і морквяні пироги - до пудингів, чізкейків, желе і морозива.
Це можуть бути м'які вершкові кекси, виготовлені з ніжного масляного бісквіту з вершками, вершковим кремом, шоколадною або цукровою глазур'ю, просто посипані цукровою пудрою, з фруктами, ягодами, горіхами, з шоколадною крихтою, вони бувають лимонні, ванільні, шоколадні, кокосові і тд і тп.
Або ж це Паски - Бабки з дріжджового тіста з великою кількістю цукру, олії, з корицею і родзинками, з фруктами і горіхами. Такі паски зазвичай випікаються на Різдво чи Великдень, у більш глибокій формі і вони оформляються красивим тематичним декором і більше пов'язані з європейськими традиціями, а саме з формою Gugelhupf.
Ось один з рецептів, який вам обов'язково сподобається, а замовити форму ви можете в нашому магазині Campo&Fiori Store
Інгредієнти:
2 1/2 склянки борошна
1/2 склянки щільно утрамбованої кокосової стружки, несолодкої
1/2 ч. л. солі
2 ч. л. розпушувача
220 г розм'якшеного вершкового масла
6 яєць
2 склянки цукру
2 ч. л. ванільною есенції (або 2 пакетики ваніліну)
1 банку кокосового молока
і спеціальна форма для випічки.
-
Борошно просіваємо в невелику миску. Додаємо до борошні кокосову стружку, сіль і розпушувач. Перемішуємо.
-
У великій мисці збиваємо ручним міксером розм'якшене вершкове масло з цукром до однорідної кремоподібної консистенції, хвилин 5.
-
Додаємо по одному яйця, збиваючи кожне.
-
Додаємо ванільну есенцію, перемішуємо міксером на низькій швидкості.
-
Додаємо кокосове молоко, знову перемішуємо міксером на низькій швидкості.
-
Додаємо сухі інгредієнти невеликими порціями, акуратно перемішуючи лопаткою.
-
Форму змащуємо вершковим маслом. Виливаємо тісто у форму. Кілька разів обережно "струшуємо" форму з тестом, злегка б'ючи нею об поверхню столу, щоб видалити зайві великі бульбашки повітря.
-
Ставимо в середину розігрітій до 180 З духовки і печемо 1 ч. 10 хв. до сухої зубочистки. Виймаємо з духовки і охолоджуємо 5 хвилин у формі. Легкі тріщини зверху - це не так вже й страшно, оскільки "верх" буде "низом"!
-
Акуратно перевертаємо кекс на решітку і остуджуємо на ній до кімнатної температури.
-
Для таких кексів роблять глазур з цукрової пудри в пропорції 1 склянку пудри 2 ст. л. рідини (води, лимонного соку, ананасового соку, кокосового молока тощо) Ще можна зробити білкову глазур або покрити вершковою глазур'ю або ж можна злегка збризнути скибочки кексу фруктовим сиропом.
Приємного!
- Кожен день нашого життя нас оточує посуд. Його різноманітність настільки велика, що можна довго перераховувати тільки варіанти її призначення і різні матеріали, з яких він зроблен:
- Супниця – всім знайомий предмет сервірування. І якщо у вас її немає, то, напевно, вона знайдеться в будинку ваших батьків. Так навіщо і для чого потрібна в сучасному будинку супниця? Для прийому гостей? Для особливого торжества? Або для недільних сімейних обідів?